~Mrvice~

~Mrvice~

31. август 2014.

Povjerenje u vakcine?

Ponekad se pitam da li pretjerujem sa strepnjom, ali ja povjerenje u vakcine nemam, pogotovo sa našim sistemom i narušavanjem istog uvozom trovalentnih vakcina, koje daleko kaskaju za savremenim sredstvima za imunizaciju. Viktor je dosad primio samo dvije petovalentne, narušenim zdravstvenim stanjom u protekloj godini on nije mogao da primi sve vakcine po kalendaru imunizacije. I šta sad, trebao bi primiti ovu trovalentnu?! Koja sama po sebi može izazvati više štete nego koristi. 
Da, ja sam jedan od roditelja koji bih rado izdvojila cifru koja kog je potrebna da dijete, sa narušenim imuno sistemom primi petovalentnu vakcinu, ali ko da mu da? 
Pošto Viktor spada u grupu djece sa povećanim rizikom, usljed respiratornih smetnji, dobili smo savjet da obavezno primi Prevenar, konjugovanu vakcinu protiv respiratornih bolesti koje uzrokuje bakterija Streptococcus pneumoniae, koja se naziva i pneumokok, a čest je uzrok različitih zaraznih bolesti, u dječjoj dobi (meningitisa, upale pluća i upale srednjeg uha) a komplikacije ovih bolesti nisu rijetke.
Ali opet, postavljam pitanje gdje da kupimo i ko da mu da, niti nam itko želi pomoći kome da se obratimo, koga da pitamo, kako da dođemo do nje...
U Srbiji sva nedonošena djeca koja spadaju u grupu djece sa rizikom, primaju pomenutu vakcinu bez ikakvih problema, a tako je i u zemljama u regionu. 
Samo su kod nas svi nijemi i niko ne želi da se oglasi i pitam se dokad ćemo ćutati i opet sve nenormalno smatrati normalnim?



2 коментара:

  1. Moja se vise sigurno nece vakcinisati. Nakon stranica i stranica procitanih studija zaista nemam hrabrosti za tako nesto. "Dobro" vakcina traje od 2 do 5 godina ako ne napravi trajno zlo. Ja nisam vakcinisana (samo jednom u porodilistu) jer moji roditelji nisu dozvoljavali. Bili su savjetovani od tri tadasnja vrhunska pedijatra. Da mi je samo upoznati doktora koji ce staviti svoj potpis da se djetetu nece nista desiti poslije primljene vakcine.

    ОдговориИзбриши
  2. Nevakcinisanje dece uzima maha, a to će nam ako procenat poraste samo dovesti nazad davno iskorenjene bolesti... Studije koje ste čitali nisu pisali ljudi koji se ceo život bave hemijom, neko ko zna kakvi kvazi i vanzi lekari...

    Žao mi je što Viktor nema petovalentnu vakcinu da primi, možemo se organizovati da pišemo peticiju. :)

    ОдговориИзбриши