~Mrvice~

~Mrvice~

22. децембар 2016.

Problemi sa vidom

~Ovaj post je namjenjen za svakoga ko je upravo saznao da će njegovo dijete trebati nositi naočare~

Saznanje da postoje problemi sa vidom je zaista teška stvar. Osjećaj uznemirenosti, zabrinutosti i krivice i kasnije ljutnje na samog sebe upravo zbog toga.
Problemi sa vidom su skoro uvijek rezultat genetike, prirodne varijacije ili prijevremenog porođaja. Drugim riječima, nije tvoja krivica. Uopšte. Mnogi roditelji se osećaju krivim, da nisu primijetili dovoljno rano, ili da bi mogli biti na neki način odgovorni za probleme sa vidom njihove djece. 

~Trebamo shvatiti da na ovom svijetu već postoji dovoljno krivice, i u tom slučaju pokušati se osloboditi iste~

Znaci se mogu veoma teško uhvatiti, pogotovo sa malom djecom koja još nisu, ili tek postaje verbalno aktivni.  Oni nikada ne primjete bilo kakvu razliku u tome kako vide, tako da je mala vjerovatnost da se žale na to.
Pronalaženje ljekara je, bar kod nas mukotrpan posao. Na osnovu našeg iskustva, nakon istraživanja i posjeta, odlučili smo se za doktora Vojčića (starijeg), koji nam je nakon prve posjete ulio povjerenje i pokazao očiglednu ljubav prema svom poslu.  Prilikom prve posjete, pripremite dijete razgovorom da će pregled trajati određeno vrijeme, možda ne bi bilo loše da ponesete igračke, uz savjet da sa vama ide i još jedna osoba, koja će zabavljati dijete dok se vi budete fokusirali na dobijanje informacija od ljekara. 
Djetetu se šire zjenice, u ordinaciji, na svakih pola sata...na osnovu pregleda istih, testiranje može da počne. Viktoru je bilo poprilično zanimljivo, doktor mu je bio interesantan, što je veoma bitno za ovu prvu posjetu i dobijanje tačnosti nalaza. 

~A vi u sebi konstantno ponavljajte da znate da radite pravu stvar za njih, da im pomognete da razviju dobar vid~


Nakon dobijanja dioptrije, te suočavanja sa problemom, kreće potraga za okvirima...Ukoliko je u pitanju prijevremeno rođeno dijete, te inače njihova sitna konstitucija lica, ovo može biti problematično. Raspitajte se u različitim specijalizovanim radnjama, da saznate kakav izbor imaju, i kakvo je njihovo iskustvo sa uklapanjem okvira prema ovim malim licima. Biće tu mnogo usklađivanja, no svakako budite sigurni u pravi izbor okvira za vaše dijete. 

~Osnovni pokazatelj, bolje reći trik da vaše dijete dobro vidi sa naočalama je, ostavite ih preko noći na jednom mjestu, ukoliko odmah nakon buđenja ide da ih traži, kao sada Viktor, to je to~

Znate da je svako dijete drugačije, neki će odmah sa oduševljenjem prihvatiti, dok s drugi bore i zubima i noktima mjesecima. 

Problem sa Viktorovim vidom je kratkovidnost na oba oka, -1,75 i -2, u ovom trenutku nismo sigurni da je to uzrokovano njegovim preranim rođenja ili samo slučajnost. Ono što je nas iznenadilo je njegovo potpuno prihvatanje realnosti. 
Primjer okvira sa silikonskim završecima, mnogo korisna stvar da dijete ne može tako lako da ih skine
(ovakve Viktor ima)


SPECIJALISTIČKA OFTALMOLOŠKA ORDINACIJA DR DOBRIJEVIĆ
Takođe, velika zahvalnost za stpljenje, pristojnost i normalnu komunikaciju osoblja oftamološke ordinacije Luxoptic. 
Нема коментара:

Постави коментар